Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

Терминологичен речник на къдравото момиче Част 2,  термините върху опаковката, които се използват за вида на продукта и неговия състав

1.ACV (Apple Cider Vinegar) / Ябълков оцет - когато се разрежда с вода, ябълковият оцет може да се използва за възстановяване pH-баланса на косата. Той спомага затварянето кутикулите на косата, като намалява фриз ефекта и увеличава блясъка ѝ.

2.Cocktailing / Коктейлизиране - миксиране или съчетаване на няколко различни продукта и/или сурови ингредиенти за създаване на специфичен стил или постигане на идеалната къдрава косa

3.Co-Wash / Измиващ балсам - Съкратено от „Condiotioner Only Wash“, тоест измиване на косата само с балсам, вместо с шампоан. Наричат го още COW. “Co-Wash” се прави, като се използва измиващ балсам, който задължително не трябва да съдържа силикони, за да се избегне филмиращия им ефект

4.Deep Condition / Дълбоко подхранване - продукти с плътна консистенция, които са формулирани с овлажняващи, укрепващи и/или осигуряващи възстановяване на увредената коса съставки. Deep conditioning продуктите се нанасят веднага след почистване на косата. Оставят се да проникнат в косата за 15-30 минути, като може да използвате лека топлина.

5.Leave-in / Балсам без отмиване - Съкратено от "Leave-in conditioner", означава Балсам без отмиване. Oбикновено се прилага върху мокра коса, с цел да остави косата хидратирана, подхранена и лесна за дефиниране. Не се нуждае от изплакване

6. Low-Poo Shampoo - Това е слаб шампоан с нисък потенциал за измиване, но достатъчен, за да поддържа косата чиста в ежедневието. При CGM (Curly Girl Method) се изисква използването на шампоан без сулфати, с органичен произход или поне с по-безвредни почистващи съставки. Разрежда се периода, в който се мие косата.

7. Moisturizer / Овлажнител - продукт, който включва хумектанти за привличане и задържане на водни молекули от околната среда.

8.No Poo - Съкратено от „no shampoo“ и събирателен термин на алтернативни методи за миене на косата без използването на традиционни агресивни шампоани. Co-washing методът е част от No-Poo тренда и е вид No-Poo

9.Silicone - Силикона е вид гума( полимер).В действителност продуктите с силикон създават УАУ ефект и усещане за гладкост ,той придава  изкуствен блясък, създава фалшиво усещане за здрава и лъскава  коса, играе ролята на нещо като лубрикант, утежнява косата и не пропуска нужната влага в косъма като и пречи да се хидратира, но спомага за разплитането и разресването и. В краткосрочен план силикона помага на сухата и изтощена коса да изглежда здрава и гладка, но не помага за нейното оздравяване и подобряване на структурата и. При често използване на продукти с силикон ще се получи наслояване което води до  запушване  порите на скалпа, сърбящ скалп и пърхот. Едни от продуктите с силикони са така известните течни кристали , а също и някой масла за коса - Те се използват директно върху косата, като създават филм около косъма, който пречи да проникне влага в него, така повечето дами усещат един чудесен ефект, но с времето косъма губи жизненост и започва да се къса, защото не получава нужната хидратация. Единственото предисмство на силикона е че предпазва косата от агресивни външни влияния като : Вятър, Слънце, Топлина, Сух или Влажен въздух, Хлор , Сол и т.н . 

Ако все пак използвате продукти с силикони , препоръчваме ви след това да измиете косата си с дълбоко почистващ шампоан 

10. Cleansig (почистващ) Purifying  шампоан - е чудесен вариант за почистване на скалпа и косата в вашата седмична рутина , тъй като нежно премахва натрупванията, като същевременно поддържа деликатния баланс на влагата, в който здравата коса процъфтява, без да премахва естествените масла ! Той може да се използва често за разлика  от дълбоко почистващия шампоан.

Стилизиращите продукти работят най-добре върху чиста коса. Това което трябва да направите е да пречистите косата си, за да подобрите дефиницията.

11. Clarifying(избистрящ) Deep Cleansing, Clarity шампоан - Това са наименованията на дълбоко почистащ или избистрящ шампоан  препоръчва се да използвате избистрящ шампоан, за да се отървете от натрупванията ( масла, и стилизиращи продукти) върху скалпа и косата един два пъти месечно.

Съвет: Ако използвате избистрящия шампоан (той прави косата ви много твърда), след измиване използвайте маска (дълбоко подхранваща )

12. Damaged -  Увредена  

13. Deep Treatment - Дълбоко лечение 

14.Restore - Възстановяване

15. Strengthen -  Укрепване 

16.Daily - Ежедневно

17. Hydration - Хидратация( Овлажняване)

18. Frizz - Накъдряне -  Причините могат да бъдат няколко 

а) Влажноста както на въздуха така и липсата на влага в косата

б) Сухата и дехидратирана коса

в) Прекомерното измиване с шампоан

Съвет : Един от най елементарните трикове за да намалите Frizza  е като използвате масло за коса. Маслата запечатват влагата в косата, а също след като сте го нанесли не пропуска влага в косата 

19. Revitalize -  Съживява

20. Repair - Възстановява , Ремонтира 

21. Nourish - Подхранва

22. Dry- Суха