Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

Как да се грижим за косата си през зимата ?

1. Подстригвайте връхчетата
Запзете здравия вид на косата като редовно подстригвате връхчетата. Цъфтящите краища са един от най-големите проблеми през зимата. В зависимост от това как се грижите за косата и дали е по-тънка или по-здрава, трябва да посещавате фризьор на 6-8 седмици.

2. Не прекалявайте със сешоара
Опитайте да използвате сешоар колкото се може по-рядко. Горещият въздух от сешоара изсушава допълнително косата ви, както и разрушава естествения защитен слой на косъма.

3. Използвайте преса и маша по-малко
Тук важат същите правила като при сешоара. Опитайте да използвате маша и преса възможно най-рядко. Топлината изсушава косата. Също така, преди да използвате маша и преса, нанасяйте термозащитен спрей. Той образува защитен филм около косъма и макар и малко, неутрализира вредното влияние.

4. Статичното електричество – враг на косата
Една от причините косата да цъфти много през зимата е статичното електричество. За да избегнете това вредно въздействие върху косата ви, има няколко хитринки. Идея е да увивате косата с мек копринен шал преди да сложите шапката. Така ще намалите триенето. Също така не забравяйте да нанасяте допълнително количество подхранващо масло на косата, като наблегнете на задната част в областа на врата. Заради постоянното триене от шала, косата там често е по-изтощена, накъсана и нацъфтяла в сравнение с останалата част от косата.

5. Аргановото масло - моят най-добър приятел
През зимните месеци скалпът изсъхва бързо. Възможно е да усещате сърбеж, дразнене и увеличаване на пърхота. Използването на сешоар само влошава състоянието на скалпа. Затова превърнете аргановото масло в свой най-добър приятел. Нанасяйте в малки количества на скалпа и масажирайте преди да включите сешоара.

6. Не изплаквайте с гореща вода
Вярно е, че през зимата няма нищо по-хубаво от горещ душ, но той е пагубен за здравето на косата ви. Затова изплаквайте косата с хладка вода, а буквално преди да спрете душа, направете водата студена. Студената вода запечатва външния слой (кутикула) на косата и това я прави по-защитена.

7. Използвайте шампоан без сулфати
През зимата косата ни е изложена на много влияния – висока влажност, сняг, ниски температури навън, носенето на шапка и високите температури и сух въздух у дома. Всичко това пречи на цвета на косата. За да предпазите косата си от фактори, на които можете да влияете, не използвайте шампоани със сулфати. Те запазват цвета по-дълго и с това отпада нуждата да се боядисвате често.

8. Не излизайте с влажна коса
Никога не излизайте с влажна коса и не само защото може да се разболеете. Освен риска от простуда, изложената на ниските температури влажна коса се уврежда, ественият й защитен слой изтънява, а възстановяването е бавно и трудно.

9. Зимни прически
За да предпазите косата от статичното електричество на пуловерите и шаловет, носете косата си вързана. Добър вариант е конската опашка. Също така не забравяйте да пазите косата от влиянието на зимата – добре е да я сплитате и прибирате под палтото. Плитката е подходяща прическа за под шапката.

10. Не забравяйте за маската за коса
Заради изкуствената топлина в жилището и студения зимен въздух косата ни изсъхва. Затова поне веднъж седмично трябва да й нанасяте дълбоко хидратираща и подхранваща маска. Добър вариант също така са естествените масла.