Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

Типове коса спрямо расата на човек

Има три основни класификации на типа коса въз основа на расата – азиатска коса, афро коса и кавказка коса (или още наречена европейска коса).

Разбира се, ще има малки регионални различия, но като цяло има определени прилики между всяка етническа група. Независимо дали става въпрос за плътността на косъма, скоростта на растеж или формата на космения фоликул в скалпа, можем да считаме, че всеки от споменатите по-горе етнически типове има своя собствена идентичност.

Цялата коса – дали е права, чуплива или къдрава – по същество се състои от едно и също нещо. Всеки косъм се състои от три слоя, кутикула, кортекс и медула, а протеинът, наречен кератин, е основният компонент на косъма.

Въпреки това, формата на фоликула е това, което определя формата на косата.

Азиатската коса при по голямата част от хората е гъста и права , расте от кръгъл космеен фоликул, докато афро косата е ситно къдрава и пониква от елепсовиден фоликул , а кавказките космени фоликули са овални, а като тип варират права, чуплива или къдрава.Тъй като е косата е мъртъв материал впоследствие запазва оригиналната си форма – азиатската коса обикновено е изправена, афро расте спираловидно , а кавказката коса може да бъде всичко между тях.

Скоростта на растеж на косата също варира между расите на косата. Кавказката коса расте със скорост от около 1,2 см на месец и има най-голяма плътност от трите типа коса. Блондинките имат около 146 000 косъма на главите си, чернокосите красавици около 110 000 косъма, брюнетките 100 000 косъма и червенокосите около 86 000 косъма. Афро косата е предимно черна и здравият човек има около 50 000 до 100 000 косъма на главата си, но те имат най-бавния темп на растеж от около 0,9 см на месец. Азиатската коса – най-доминиращият тип коса в света – ускорява останалите със скорост на растеж от 1,3 см на месец и въпреки приблизително 80 000 до 140 000 косъма на скалпа, тя обикновено има най-ниска плътност.

От написаното следва да си отговорите на въпроса , ЗАЩО някой марки продукти за коса работят при даден човек , а при друг не работят ! Да различията в типа на косата коса и разбира се региона в който сме родени ! Това че някой продукт не ви е харесал не означава че той е лош или марката е лоша ! Имайте впредвид че повечето марки да вземем Американските произвеждат продукти който са подходящи за хората който са родени в Америка. Да със сигурност ще има продукти които са Американски и който работят много добре върху нашия тип коса , но същите продукти върху друг тип коса е много вероятно да не са ок ! Често някой хора установяват че продуктите на някой голям бранд като Лореал например в България са едни , а когато отидат в чужбина и си вземат същия продукт от там той е съвсем различен, продукта е един и същ, но е с различно качество – Тук моментите са два .Първо големите компании създават едни и същи продукти , но с различно качество, спрямо пазара и региона в който се продават, а именно защото косите в различните региони са различни и за да могат да паснат на типа коса за този регион в противен случай рискуват продуктите им да не бъдат харесани и следователно да не се купуват, а една огромна компания това не може да си го позволи . Да ако погледнем състава възможно е да бъде същия, но там вече те играят с количеството на всяка съставка, да не говорим че определни съставки са позволени в Европа, а за останалите континенти е някой съставки не са позволени и следователно биват заменени с други. друг фактор е и платежоспособността на пазара на който продават, за бедните региони е нормално да използват по евтини суровини съответно с по ниско качество , а за по богатите да използват същите суровини, но с по високо качество и следователно също ще има разлика в един и същ продукт ! По малките брандове нямат възможност да правят различни продукти спярмо регионите в които продават и от там се получават противоречиви мнения доволни и недоволни от марката !

СЪВЕТ :  Всеки сам за себе си трябва да експериментира с различните марки и продукти за да открие най подходящите за себе си , не винаги е гаранция, че ако на вашата приятелка едно нещо работи, същото ще проработи толкова добре и при вас !