Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

Биология на вашата коса.

Косата е изградена от протеин наречен кератин, протеиновите структури на косъма се държат заедно  чрез 3 вида химични връзки.

Връзките които изграждат косата са от съществено значение за структурата на вашите кичури. А именно точно тези химическите връзки на косата са това, което държи тези кератинови протеини заедно.

Кератинът е забележително силен протеин, много устойчив на износване.Той съдържа високи нива сяра заради съдържанието на аминокиселината цистеин дисулфид , което означава, че е в състояние да образува дисулфидни мостове( Дисулфидни връзки). Тези мостове създават спираловидна форма, която е изключително силна, тъй като серните атоми са свързани един към друг около спиралата, създавайки влакнеста матрица, която е трудно разтворима в зависимост от това колко цистеин дисулфид съдържа кератинът, връзката може да бъде много силна, а клетките – изключително твърди или много меки /за да бъде кератинът гъвкав, какъвто е в косата.


Кои са връзките в косата и какво представляват ? 

►Водородни връзки : тази временна връзка е най-слабата от 3-те, образуваща се с водородни атоми и обикновено азотни, кислородни или флуорни атоми между съседни кератинови вериги. Те лесно се начупват и оформят, за да придадат на косата своята форма. Забелязвали ли сте някога как косата се променя след измиване с вода или пребиваване във влажен климат? Тези водни молекули се свързват с аминокиселините в косата ви, прекъсвайки водородните връзки между кератиновите вериги, причинявайки промяна на формата и често накъдряне.

Топлинното оформяне също влияе върху водородните връзки, като ги кара да се скъсат и да се преобразуват в нова позиция. Подобно на изправянето на къдрава коса с преса, топлината променя формата на косата ви в нов стил. Така че, когато отидете да измиете, оформите или изложите косата си на влага, водородните връзки са първите, които се разрушават, модифицират и реформират. 

Тези връзки ви позволяват временно да манипулирате вида и усещането на косата си.

►Йонни връзки : Понякога известни също като солни връзки, това са временни връзки, които допринасят за здравината и еластичността на косата.Тази връзка е по-силна от водородните връзки, отговорна за около 1/3 от силата на вашата коса. Образува се от електростатично привличане между отрицателно и положително заредени аминокиселини (известни още като йони). Когато косата ви е изложена на високо pH от вода, химически услуги или дори продукти за грижа за косата, тези йонни връзки се разпадат. 

►Дисулфидни връзки :.Дисулфидните връзки са химически ковалентни връзки. Тези връзки не могат да бъдат прекъснати от водата. Милиони дисулфидни връзки придават на косата нейната структура, здравина и стабилност.


Дисулфидните връзки са изключително издръжливи. Всъщност те са едни от най-силните естествени връзки в света. Когато къдрете или отпускате косата си, тези дисулфидни връзки се прекъсват и се връщат към различна конфигурация. Това е, което ви позволява да промените трайно формата на косата си.

Количеството дисулфидни връзки в косъма определя колко къдрава е косата - колкото повече връзки има, толкова по-къдрава е косата. Дисулфидните връзки до голяма степен са отговорни за това колко силна е косата ни и колко податлива е на увреждане.


Какво нарушава връзките в косата?

Подобно на това, че всеки тип връзка има отличителна цел, различни неща могат да доведат до прекъсване на всяка връзка. Водородните и йонните връзки са временни, което ги прави най-лесни за прекъсване. Водородните връзки могат да бъдат повредени от топлина и вода, поради което е по-лесно да манипулирате косата си, когато сте мокра или когато оформяте косата си с топлина. Когато са изложени на тези елементи, тези счупени връзки също правят косата ви по-крехка. Промените в нивата на рН в косата ви могат да разрушат йонни или солеви връзки. Дисулфидните връзки са постоянни и следователно много по-трудни за прекъсване.

„Дисулфидните връзки се разграждат от химикали като оцветители, изсветляващи  продукти и средства за изправяне или къдрене “.

Докато водородните и йонните връзки могат да бъдат по-лесни за възстановяване, дисулфидните връзки изискват много повече превантивни и възстановителни грижи.

Когато тези дисулфидни връзки се разрушат, косата се уврежда и може да изглежда суха, къдрава и чуплива