Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

КАК ПРАВИЛНО ДА МИЕТЕ КОСАТА СИ ?

 

1.     Не допускайте крайно замърсяване

Трихолозите (специалисти, занимаващи се със здравето на косата) твърдят, че особена вреда причиняват силните замърсявания на кожата на главата, защото в определени групи на образувалият се себум активно се размножават бактерии. В резултат на това кожата на скалпа не може да диша достатъчно, а фоликулите на косъма не получават нужните хранителни вещества. За да избегнете това, не чакайте, докато косата ви придобие мазни отблясъци, а се насочете към душа по-рано.

Преди да пъхнете главата си под душа, трябва добре да разрешите косата, а след това да направите лек масаж на скалпа, като просто преминете по кожата на главата  с възглавничките на пръстите си.

Как правилно да се ориентирате при избора на шампоан? Не очаквайте, че косата ви ще е здрава и красива, ако използвате универсален шампоан „за всички типове коса“. Същото важи и за балсама.

Изборът на шампоан и балсам или маска трябва да е съобразен строго с типа коса – дали е суха, нормална или мазна. Ако косата ви е със специфични особености (сухи краища с мазни корени; изсушена от честото боядисване с цъфтящи краища и т.н.), ние във магaзин Beauty House ще ви помогнем да се ориентирате в избора на миещи и подхранващи средства. Ако ви препоръчаме по-скъп шампоан, отколкото можете да си позволите, помислете дали косата не ви е по-скъпа от нещо друго, от което можете да се лишите.

2. Нанасяйте правилно козметичния продукт

Колко шампоан ви е необходим за правилното миене на косата.

Технологията – стъпка по стъпка

1. Шампоанът не трябва да се нанася директно на косата. Изсипете нужното количество от него в шепата си и го разпенете предварително с малко вода. След това го разпределете равномерно по дължината на цялата коса. Не изсипвайте от флакона голяма количество шампоан, това не ви гарантира качествено измиване на косата! Втривайте продукта нежно в корените. Отмивайте го докрай от косата си.

2. След като сте измили косата с шампоан 1–2 пъти, нанесете балсама. Него също е добре да изсипете първо в ръката си, а след това да го разпределите върху косата. Не нанасяйте балсам в корените, а само по дължините и най-вече по краищата, които по-често са увредени. Ако нанесете балсам и в корените, ще утежните косъма, от което ще пострада обемът на прическата ви след това. За да разпределите балсама равномерно, използвайте гребен с редки зъби.

Ако косата ви е мазна, нанасяйте балсам единствено и само по краищата. Балсамът също трябва да бъде отмит внимателно.

3. Отцедете хубаво косата и попийте останалата влага с хавлиена кърпа. Но не търкайте енергично с нея, а само попивайте.

Колко често трябва да миете косата, зависи само от типа коса 

3.     Предварително разресвайте косата

За да се отървете ефективно от излишния себум, замърсявания и остатъци от средства за грижа, разходете се по косата с гребена и едва след това се насочете към душа. По време на измиването трябва да се правят леки кръгови движения като масажирате кожата на главата с възглавничките на пръстите си. Бъдете внимателни, за да не драскате скалпа с ноктите си! Ако имате твърде чувствителен скалп, изберете правилните за вас продукти и средства за разресване (избягвайте четките с остри метални зъбци).

4.  Изберете оптимална температура

Ако използвате при измиването твърде гореща струя, не бива да се учудвате, че косата ви бързо се омазнява. Под въздействието на високата температура мастните жлези повишават активността си и за свежестта трябва да се забрави. За да сияе косата ви дълго време от чистота, Водата, с която ще миете косата си, трябва да е с температурата на тялото, тоест 37–38 °С. За косата и кожата на главата това е най-комфортната температура.

По-горещата вода може да предизвика сухота, раздразнение и дори пърхот. В края на процедурата задължително изплакнете с хладка вода. Не забравяйте да нанесете маска или балсам за овлажняване и подхранване. Така косата винаги ще изглежда великолепна и жива!

by Beauty House