Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

Какво знаем и какво не знаем за къната ?

Чистата къна представлява изсушено и стрито на прах растение Lawsonia inermis.Тя се отглежда в много държави по света, като предимно вирее в субтропичните области на Африка и Азия, а в частност, в държави като Индия, Иран, Египет. Когато се наложи върху косата, тя боядисва в различни оттенъци на червеното, като може да варира от медно до ярко червено.

Цветът зависи от няколко фактора, а именно: от естествения цвят на косата, както и къде е отглеждано самото растение Lawsonia inermis. Малцина знаят, че египетската къна дава по-риж оттенък, а индийската - интензивно червен. Също така листата, които растат по върховете на храста, са по-качествени и дават по-дълбок цвят от тези, които са в основата. Тази информация, обаче няма да я намерите на опаковката.

В днешно време на пазара за козметика се продават къни с различни цветове. Производителите им твърдят, че това е натурална, чиста къна за боядисване. Това всъщност е грешно твърдение. Къната, както вече споменахме, е само в оранжево-червен цвят.Естествената къна няма как да изсветли косата ви, но все пак, смесена с други растения, тя може да произведе различни цветове. Така например, смес от Indigofera Tinctoria (по-познато на повечето хора като индиго) произвежда черен цвят. Смес от касия (Cassia Obovata или Cassia Angustifolia) води до изсветляване на косата. Но това са съвсем различни растения и е погрешно да се бъркат с къната.

 Тук е мястото да споменем, че къната има заздравително и анти-септично свойство и дори да не сте доволни от получилия се цвят, поне ще можете да се възползвате от оздравителния й ефект. Също така, редовната й употреба прави косата по-плътна, лъскава и здрава.

Хубаво е да вземете предвид, че много видове къна не са чисти, т.е. съдържат метални соли, които играят ролята на оцветители. Тези соли реагират активно с кислородна вода и амоняк, които се съдържат в боите за коса, и предизвикват нежелани реакции. Най-използван е оловният ацетат, но в нискокачествените къни могат да се намерят и сребърен нитрат, мед, кобалт, бисмут и железни соли.

Наличието на сребърен нитрат дава зеленикав оттенък, а оловото променя мигновено цвета на косата. Ако има мед, косите буквално започват да изгарят, затоплят се и се разпадат за ужас на притежателките им, също така се отделя много неприятна миризма.

Плюсове на къната

Къната е натурален продукт, лесен за нансяне.

След няколкократна употреба на къна се забелязва заздравяване на косъма и редуциране на себума на кожата на главата.

След няколкократна употреба къната засилва цвета си.

Минуси на къната

Дамите, които имат къдрава коса и продължително употребяват къна, могат да загубят къдриците си и косата им да стане права.

Къната е дълготрайна и придобитият цвят трудно може да се промени.

Къната няма многобройни разновидности от цветове.

Много е голяма вероятността да попаднете на нискокачествена къна, която да се окаже дори по-вредна от нанасянето на боя.

Времето за приготвяне и стоене с къна е продължително.След употреба на къна е НЕВЪЗМОЖНО и нежелателно да правите опит да премахнете цвета , защото има огромен риск от сериозно увреждане на косата.