Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

ЧУВСТВИТЕЛЕН СКАЛП , СИМПТОМИ, ПРИЧИНИ И РЕШЕНИЯ

· Чувствителният скалп може да причини неудобство и да Ви разсейва в ежедневните Ви занимания. Около 60% от жените и 40% от мъжете имат чувствителен скалп, а причините за това могат да са разнообразни. Ако кожата е силно чувствителна, това може да означава, че скалпът е хипер-реактивен и хиперчувствителен – което може да бъде облекчено с подходящата грижа. Симптомите на чувствителния скалп могат да включват парене, щипане, болка, сърбеж и зачервяване. Също така е възможно просто да усещате кожата на скалпа си опъната и сърбяща. Ако симптомите са много проявени, вероятно имате хипер-реактивен или хиперчувствителен скалп.Също така, излагането на определени климатични условия, замърсяване или стрес може да предизвика чувствителност на кожата в областта на скалпа. ШАМПОАНЪТ е една от основните причини за чувствителност на скалпа при много хора. Агресивните почистващи средства или повърхностно активните агенти в много шампоани могат да отмият киселинната мантия на скалпа – естествената киселинност, която защитава Вашата кожа – и да го направят податлив на сухота и раздразнения.

Други причини за чувствителността на скалпа включват:

Физически или емоционален стрес

· Химикали в сапуни, козметика, водата, медикаменти или замърсяване 

· Хормонални промени – напр. бременност, менопауза, менструация 

· Алергии към храна или чувствителност 

Какви действия да предприемем за справяне с чувстителния скалп ?
  • Опитайте да възстановите хидролипидния баланс с редовно хидратиране и подхранване на скалпа. Препоръчително е да използвате натурални масла или продукти с такива във формулата. По този начин клетките отново ще получават необходимото количество мазнини и вода, естествената защитна бариера ще се възстанови, а сухотата и дразненията ще изчезнат.
  • Ограничете топлинното въздействие върху скалпа. Всеки източник на топлина, без значение дали са слънчеви лъчи, гореща вода, сешоар, шапка, разширява кръвоносните съдове, в резултат на което се повишава чувствителността на скалпа и симптомите се изострят.
  • Помислете за смяна на прическата. Всяка агресия спрямо косата би могла да се окаже провокатор за чувствителността на скалпа. Хубаво е да намалите процедурите по боядисване или поне да използвате бои с природни масла, които ще компенсират ефекта на химикалите. Избягвайте твърде стегнатите прически или изберете подстрижка, която не изисква много стилизиране.
  • Доверете се на специализирана формула за чувствителен скалп на Испанската марка Lendan Senso Care дерматологично тествана без сулфати специални за Чувствителен скалп..  Тя има меко почистващо действие, пенливите вещества не дразнят и не изсушават кожата, а активните съставки работят в посока възстановяване на хидролипидния баланс, неутрализиране на дразнителите и облекчаване на симптомите.
  • Не прекалявайте с миенето на косата, тъй като това нарушава естествената бариера на скалпа. Добре е да използвате специализираната формула 2 – 3 пъти седмично

by Beauty House