Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

Мазни корени, сухи краища !

Един от най-неприятните проблеми с косата ви е, когато скалпът и корените се омазняват, а краищата са сухи. Тогава трудно можете да определелите какъв точно тип е тя и как да я третирате – с продукти за суха или мазна коса.

Ако се спрете на шампоани и балсами, които да махнат омазняването, това ще доизсуши краищата, защото те не съдържат етерични масла и други овлажнители.

В случай, че започнете да я третирате с продукти за суха коса (концентрирайки се върху проблема с краищата), скалпът ще започне да произвежда повече мазнина, за да се предпази от изсушаване. Това състояние се дължи на определени външни и вътрешни фактори. Ако сте с кожа склонна към омазняване, то и корените на косата ви ще са мазни. Също така причини може да са хормонален дисбаланс, неподходящи продукти и дори стрес. Докато краищата се влияят от климатичната обстановка, термичната обработка и дори козметичните продукти.

Ето няколко основни съвета, с които ще ограничите или решите проблема.

Специализирана козметика !

Изберете лек шампоан, базиран на натурални съставки и естествени консерванти, задължително без наличието на сулфати. Много добър вариант е  да използвате шампоан специално предназначен против мазен скалп, но имайте впредвид, че с този тип шампоани не трябва да се прекалява, защото ще изсуши прекалено много скалпа. Препоръчваме ви да започнете да третирате мазния скалп със него в продължение на 2 седмици , като миете косата си 2 максимум 3 пъти седмично , а след това го заменете с лек безсулфатен с естествени съставки шампоан . Или просто можете да ги редувате .

Но не прекалявайте с употребата на шампоани и не мийте косата си по-често от 2-3 пъти седмично.

Измиване

Мийте косата с хладка, а не с топла вода. Нанесете шампоана и оставете да действа няколко секунди, за да могат полезните съставки да се абсорбират по-лесно. Нанасяйте шампоана по самия скалп и се старайте да позиционирате пръстите си върху кожата, като извършвате нежни масажни движения. Хаотичното търкане, освен че не е приятно, може да оплете косата и да не почисти добре себума. Ако го правите правилно, то няма да имате проблем с оплитане на краищата. Ако омазняването е на хормонална основа, тоест идва от вътре, то трудно ще се регулира отвън като използвате само  измиващи продукти. В такъв случай трябва да се обърнете към лекар, за да направи диагностика на скалпа, хормонални изследвания и да Ви назначи лечение.

  Подхранване

- Използването на маска върху фина коса може да отнеме от обема и да доведе до по-бързо омазняване. За това за Фина коса използвайте Балсам. Много добър вариант за  подхранване е също така използването на балсам без отмиване от типа 10:1 .

- Ако скалпа Ви се омазнява бързо и поради тази причина не използвате продукт за подхранване, то това е отговорът на въпроса: "защо имам сухи краища?" Винаги използвайте и  балсам, но нанесен само на крайщатата на косата.

- Прекаленото количество даже и от най - подходящия продукт не води до желания резултат. За това, ако някой продукт не дава резултат върху косата Ви, сменете го, а не увеличавайте количеството. Няма да постигнете нищо друго освен сплескана и зле изглеждаща коса. Ако не усещате косата си по-мека и по-лесна за разресване след измиване, най-вероятно не използвате правилния продукт за нея.

Не използвайте масла за коса ! Това само ще влоши омазняването на скалпа !

Стилизиране

Изберете продукти, които не съдържат химикали. Намалете употребата на гелове и лакове за коса. Ако използвате сешоар, регулирайте температурата, която не трябва да е прекалено гореща. Опитайте се да се откажете временно от пресата, машата и дори естественото слънце и не оставяйте косата си без допълнителна термо защита.

Аксесоари

Когато косата е мокра не я дърпайте с гребен или четка, а просто я оформете с пръсти. Когато изсъхне я разрешете с дървен гребен, който предотвратява наелектризирането и заплитането.