Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

Грижа за косата през лятото !

Подобно на кожата ни, косата също е изложена на стрес от смяната на сезона и новите температурни условия. Как да запазите косата си здрава и мека като коприна – вижте нашите съвети за грижа за косата през лятото.UV лъчите, високата влажност на въздуха, морската вода – всичко това са фактори, които могат да превърнат почивката ви в ад за вашата коса. При липса на достатъчно грижи, тя става вяла, суха, накъсана, краищата се заплитат и изглежда изтощена.

Миене на косата през лятото

Въпреки, че морската вода е богата на минерали, в комбинация със силното слънце-  през летните месеци (независимо дали си на море, в планината, или в града) силно я изсушава, налага се да подберете специален „летен" шампоан за измиването й. Още по-опасна може да е водата в басейна, ако съдържанието на хлор е по-високо. За целта трябва да приложите нова схема за миене на косата.

Преди да влезете във водата, напръскайте косата с  спрей- балсам без изплакване, по-този начин запазвате защитния слой на косъма. Много внимателно трябва да изберете шампоан за летния сезон - Ако той е прекалено алкален (т. е. силен) е възможно да я увреди дори повече, отколкото атмосферните влияния и другите „летни" увреждащи фактори.

За често измиване използвайте неутрални шампоани (за предпочитане с повече натурални съставки). Ако обстоятелствата налагат, освен лек, шампоанът трябва да бъде и: против пърхот, за мазна, боядисана, къдрена коса и т. н. според случая.Изплакването на косата ви препоръчваме с Студена ( не ледена ) поносимо студена вода за да запазите блясъка и.Не забравяйте балсама.През лятото повече от всякога трябва да използвате балсам, за да да предотвратите изсушаване и накъсване на косъма – нанасяйте от средата на косата към върховете, като пазите корените. Не слагайте твърде много, защото в противен случай, косата ви ще изглежда мазна.

Защита на косата през лятото

Както кожата се нуждае от специална козметика, за да бъде предпазена от UV лъчите, така е и при косата. Използвайте маски и спрейове, които заздравяват косъма и му осигуряват защита от слънцето. Спрей в косите – всеки слънчев ден.
Хлорираната или солената вода, вятърът и слънцето се отразяват еднакво пагубно на косата. В резултат тя става суха, проскубана и сплъстена. Специалните спрей-лосиони със сльнцезащитна формула могат да сведат тези вредни последици до минимум и същевременно да защитят и кожата на главата от UV-лъчите.

Нанасят се най-вече сутрин. Впръсканата фина „мрежа" от продукта се напластява около всеки един косъм, предотвратява обливането с твърде много вода и после косата съхне много “по-безболезнено”.

При оформянето на прическата можете да прибегнете до продукти, съдържащи регенериращи масла , за да придадете на косъма повече еластичност и гладкост. Нанесени в сухата коса, те я правят отново блестяща и заздравяват косъма. А ако ги нанесете на влажна коса, ще постигнете т. нар, мокър ефект.Използвайте овлажняващи и подхранващи продукти!

Дори и да използвате защитни продукти или да я миете с мек шампоан, ако не я овлажнявате, тя пак може да се увреди.

Казахме, че през лятото нормалната коса се изсушава още повече, а какво да кажем за сухата... Поради този факт се налага да използвате подхранващи и овлажняващи продукти за коса. 

Те се предлагат във вид на кремове или лосиони, нанасят се винаги върху чиста коса и не е нужно да се отмиват след това. Има и такива, които действат мигновено и можете да ги използвате спешно, когато забележите, че косата ви е станала права и суха.

Редовното използване на тези продукти съживява косата и възстановява еластичността на косъма. Само след няколко дни ще забележите, че косата ви е станала мека, блестяща, нежна като коприна и се сресва много по-лесно.

 

 

Не на последно място, за да предпазите косата от слънцето, заложете на ефектен аксесоар – шал за главата или шапка по ваш вкус не само защитават косъма, но и са отлично допълнение към лятната ви визия.

Забранено за косата през лятото

Има някои разкрасителни процедури, свързани с косата, които трябва да ограничите през лятото. Една от тях е изсушаването на вашата грива със сешоар. Нагряването на мократа и вече изтощена от слънцето коса е причина за накъсване на косъма.