Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

Косопад - видове косопад !

Косопад, видове косопад и какви са причините за косопада ?

Медицинският термин за косопад е „алопеция”. Засягат се и двата пола, както и всяка една възраст. Причините за косопад  може да са много.Ще се спрем на най-честите типове косопад.

  • Ефлувиум. Когато тялото преминава през сериозно психическо или физическо претоварване, като раждане, строги нискобелтъчни диети, тежка инфекция, операция, хормонални нарушения. Този тип косопад е обикновено временен и обратим при отшумяване на причините за възникването му.
  • Андрогенна алопеция (мъжки тип оплешивяване). Този тип косопад- алопеция е най-често срещания и засяга около 70% от мъжете и 40% от жените. При мъжете първите прояви се появяват още към 20 годишна възраст. Засегнати са космите само в горната половина на скалпа и се изразяват в постепенно оредяване на космите в областта на слепоочията, а по-късно и в областта на темето.

При жените липсва описаната при мъжете последователност на оредяване на косата. При представителките на женския пол обикновено е налице дифузно оредяване, но до пълна загуба на окосмяването се стига много рядко.

  • Алопеция ареата. Автоимунно заболяване, което се представя с едно или няколко окръглени полета без окосмяване. Форма, при която настъпва пълна загуба на косата, е позната като алопециа тоталис. Когато настъпи пълна загуба на всички косми по тялото, говорим за косопад - алопеция универсалис. Особена форма на алопеция ареата е офиазис– засягане на тилното окосмяване във вид на лента или вълнообразно. Наименованието идва от гръцката дума ophis, което означава змия. Alopecia barbae e тип алопеция ареата, представяща се с обезкосмени полета в областта на брадата при мъже.

Около 70% от формите на косопад -алопеция ареата са обратими и окосмяването се възстановява след приблизителен срок от 2 години.

  • Тракционна алопеция. Това е косопад при който имаме оредяване на космите вследствие от прически, при които има опъване на косата.
  • Косопад вследствие от химиотерапия. Дължи се на токсичното действие на медикаментите.
  • Микоза на скалпа. Честа причина за загуба на окосмяването в детската популация. Може да се засегне скалпа, веждите или миглите. Причинява се от гъбички от групата на дерматофитите. Заразяването става чрез тесен контакт с друг заразен човек; при контакт с болно животно (най-вече котки); или при игра със заразена почва. Заразяване е възможно и при ползване на общи принадлежности като гребени, шапки, дрехи и др.

Най-разпространената форма на косопад това е Андрогенната алопеция. Тя е генетично обусловено състояние, характеризиращо се с постепенно изтъняване на космите в областта на фронто-окципиталната част на скалпа. Засегнати са и двата пола, като при мъжете се достига до етап на пълна загуба на окосмяването, докато при жените е налице само изтъняване и оредяване на космите.

Първите признаци на оплешивяване при мъжете са налице още към 25 годишна възраст и се изразяват в постепенно оредяване на космите в областта на слепоочията, а по-късно и в областта на темето. На 50 годишна възраст 85% от мъжете са засегнати в по-малка или в по-голяма степен. При някои мъже оплешивяването оказва сериозни нарушения в психичното равновесие и може да доведе до тежки депресивни разстройства.

При жените прояви на андрогенна алопеция се изявяват на по-късен етап от живота и се свързват със засилена продукция на мъжки полови хормони или на намалена продукция на женски полови хормони, т.е. дисбаланс в хормоналните нива. При жените липсва описаната при мъжете последователност на оредяване на косата. При представителките на женския пол обикновено е налице дифузно оредяване, но до пълна загуба на окосмяването се стига много рядко.

Познати са много методи и средства за справяне с  косопада (андрогенната алопеция), но малко от тях са научно обосновани. Използването на средства в домашни условия може да има добър ефект. При косопад важен е изборът на подходящ локален продукт под формата на шампоан, лосион, ампули и други разтвори. Приемането на хранителни добавки под формата на перорални капсули също има своето място. Най-важно е обаче вземането на мерки на ранен етап, особено при мъжете, защото естествения ход на процеса води до косопад и безвъзвратно унищожаване на космените фоликули. Нужно е време и постоянство.