Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

Порьозност на косата и видове порьозност

Порьозност на косата

Порьозността се отнася до това колко добре косата ви е способна да абсорбира и задържа влагата. Той се влияе от гъвкавия външен косъм, наречен кутикула, който определя колко лесно влагата и маслата преминават и излизат от косата ви. За повечето порьозността е генетична, но тя може да бъде повлияна и от външни фактори като топлинна обработка и химическа обработка. Познаването на порьозността на косата ви може да ви помогне да изберете правилните продукти, за да поддържате косата си добре овлажнена, еластична, здрава и блестяща.

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПОРЬОЗНОСТТА НА КОСАТА

Има два най лесни метода, с които можете да разберете колко пореста е косата ви.

1. Измийте косата си желателно е да бъде с ДПШ, след това не слагайте нищо върху косата никакви продукти,

вземете 2,3 косъм изсушете ги и ги пуснете в чаша с вода. Оставете ги да седят за 2-4 минути.Ако косата ви плува на повърхноста имате ниска порьозност,ако косата ви плува и след това потъне до средата имате средна порьозност, Ако косата ви веднага потъне на дъното имате висока порьозност.

2.Вземете кичур коса и плъзнете пръстите си нагоре по оста (към скалпа).Ако усетите малки подутини по пътя, това означава, че кутикулата ви е повдигната и че имате висока порьозност.Ако пръстите ви се плъзгат гладко, значи имате коса с ниска порьозност.

НИСКА ПОРЬОЗНОСТ

Косата с ниска порьозност има плътно обвързан слой на кутикула с припокриващи се люспи, които лежат плоско.Този тип коса обикновено се счита за здрава и често е много лъскава, особено когато е с тъмен цвят.Косата с ниска порьозност отблъсква влагата, когато се опитвате да я намокрите и е трудна за обработка, тъй като се противопоставя на проникването на химикали.

Косата с ниска порьозност също е склонна да се натрупва от богати на протеини продукти за дълбоко кондициониране, които могат да я оставят да се чувства твърда и подобна на слама.Придържайте се към ежедневни балсами без протеини с овлажнители като глицерин или мед.Използвайте умерена топлина с дълбоко кондициониращи процедури без протеини, за да отворите плътно обвързаната кутикула.

Косата с ниска порьозност изисква овлажнители, богати на омекотители като масло от шеа, масло от жожоба, кокосово масло и минерално масло.Също така се възползва от овлажняващи продукти, които привличат и задържат влагата в косата ви. Изберете по-леки продукти на течна основа като млека за коса, които няма да седят на косата ви и я оставят мазна или мазна.

Коса с ниска порьозност:

►На допир по цялата дължина на косъма усещате гладкост

►Е устойчива на късане 

►Продуктите  за коса трудно се абсорбира в нея

►Най подходящи са продукти на водна основа  

СРЕДНА ПОРЬОЗНОСТ

Косата със средна порьозност често изисква най-малкото количество поддръжка.Кутикуларният слой е по-хлабав, позволявайки да влезе точното количество влага, като същевременно предотвратява изтичането на твърде много.Косата с нормална порьозност има тенденция да държи добре стиловете и може да бъде перманентна и боядисана с предсказуеми резултати.С течение на времето обаче тези процеси могат да увредят косата ви и да увеличат нейната порьозност.

Препоръчва се дълбока маска или балсам за хидратиране за да поддържате здравето на косата си.„Включването на дълбоко хидратиращи маски или балсами , а също и протеини във вашия режим за поддържане на здравето на косата и увеличаване на усвояването на продукта е от ключово значение за постигане на най-добрите резултати от стилизирането“. Протеина използвайте регулярно,а не постоянно.

Коса с средна порьозност:

►Косъмът е гладък и  лесен за обработка 

►Продуктите които използвате за коса се абсорбира лесно.

►Резултатът от грижата ви за коса е по-траен

ВИСОКА ПОРЬОЗНОСТ

Високата порьозност може да бъде присъщо свойство на косата или резултат от увреждане от химическа обработка, груба обработка или увреждане на околната среда.Косата с висока порьозност има пролуки и дупки в кутикулата, които пропускат прекалено много влага във вашата коса и я оставят склонна към къдрене и заплитане във влажно време.Дори прости действия като къпане, плуване и шампоане могат да създадат повече щети и счупвания поради огромното количество влага, която силно порестата коса може да абсорбира.

 При коса с висока порьозност:  къдриците ви лесно се заплитат и косата ви изсъхва по-бързо .

Тъй като силно порестата коса има загуба на влага, важно е да използвате продукти които който имат за цел да осигурят дълбока хидратация.да съдържат в равни количества протеини и овлажнители.Наслояването на тези продукти ще помогне на косата ви да се задържи на влагата, която й давате.Можете дори да последвате с тежко масло за коса, за да запълните празнините в увредените кожички и допълнително да предпазите косата си от загуба на твърде много влага.


by HairMag