Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

Идентифициране на протеиновите и овлажняващи съставки

Самата коса е изградена от протеин, наречен кератин и е отговорна за физическите, химичните и морфологичните свойства на косата. Общото съдържание на протеин в косата е важно, тъй като добавя към механичната здравина на косата. Косата може да загуби протеините си в резултат на химически обработки (избелване, боядисване, къдрене, изправяне и др.) Или при продължително излагане на слънчева радиация (фото-увреждане). Косата става пореста, крехка и дори може да се счупи и в резултат на това се нуждаем от средства, за да възстановим механичната здравина на косата и да я направим отново здрава. Учените са идентифицирали различни решения на този проблем и добавянето на протеинови съставки към продуктите за грижа за косата е едно от тях.

Лечението с протеини беше едно от първите лекарства, лансирани на пазара за грижа за косата. Тези протеинови съставки на аминокиселини могат да образуват филм върху косата, осигурявайки фино покритие на повърхността. Те си взаимодействат силно с протеиновите остатъци върху кутикулите, за да изградят силна връзка. Неотдавнашният напредък в протеиновите технологии разработи хидрофобни (маслени или силиконови) модифицирани протеини, които придават блясък, намаляват разресващата сила и по този начин правят косата по-здрава. Хидролизираните растителни протеини, получени от пшеница, соя и овес, се срещат по-често в днешните продукти за грижа за косата.

КАКВО ДА ПРОВЕРИТЕ В ПРОТЕИНОВИТЕ ПРОДУКТИ ?

Обикновено има два класа продукти, съдържащи протеин. Първи са продуктите, които са етикетирани като „Протеиново лечение“, докато вторите са общите продукти (шампоан, балсам, оставящ се или дори цвят на косата), които все още имат протеини. 

„Протеиновите лечения“ са по-концентрирани и могат да съдържат нива на протеини от 5 - 25%. Те са предназначени за увредена коса, за да възстановят тяхната сила, подравняване на кутикулите, гладкост и блясък. Тези, които са провеждали химически обработки, обикновено се нуждаят повече от тези концентрирани протеинови продукти. Те трябва да се използват от време на време; в противен случай може да причини натрупване и чувствителност към протеини.

Втората категория са общопотребителските продукти за грижа за косата, като шампоан, ежедневен балсам или отмивка, които съдържат някои протеини в списъка на съставките си. Концентрацията на протеини може да варира от 0,25 - 1,0%, тъй като обикновено намираме списък с протеини към края на списъка на съставките на етикета. Тези протеини са предимно големи молекулни фрагменти, които работят синергично с други съставки на формулировката.

Типът протеин, използван в продуктите за грижа за косата, често ще ви даде представа за протеиновата сила или протеиновото богатство на продукта. Повечето протеини не могат да проникнат във влакното и до голяма степен действат повърхностно. Съвременните богати на протеини дълбоки балсами често съдържат частично хидролизирани протеини; това означава, че те са разбити на нискомолекулни аминокиселини, които са по-склонни да се свързват силно с влакната на косата. Тези по-малки молекули хидролизирани протеини са по-добри и осигуряват дълготраен ефект върху влакната на косата.

Поставянето на съставките в списъка на етикета ни дава добра представа за концентрацията му в продукта. Общото разбиране е, че съставката, изброена на първо място, е най-много в състава и нивото на концентрация намалява, докато слизаме по списъка. Така че последната изброена съставка е потенциално най-ниска в концентрацията (обикновено последните съставки са консерванти или аромати). Така че, ако видим протеин (аминокиселини или пептиди) в първите 3-5 съставки от списъка, това предполага, че продуктът е богат на протеини.

ОБЩИ протеини използвани в продуктите за коса :

Протеини :

Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed casein
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed collagen
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed hair keratin
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed keratin
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed rice protein
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed silk
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed soy protein
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein
Cocodimonium hydroxypropyl silk amino acids
Cocoyl hydrolyzed collagen
Cocoyl hydrolyzed keratin
Hydrolyzed keratin
Hydrolyzed oat flour
Hydrolyzed silk
Hydrolyzed silk protein
Hydrolyzed soy protein
Hydrolyzed wheat protein
Hydrolyzed wheat protein
Keratin
Potassium cocoyl hydrolyzed collagen
TEA-cocoyl hydrolyzed collagen
TEA-cocoyl hydrolyzed soy protein

КАКВО ДА ПРОВЕРИТЕ В ПРОДУКТИТЕ С ОВЛАЖНЯВАЩИ съставки :

Водата е универсален разтворител, което означава, че може да разтвори повечето вещества в нея. В повечето продукти за грижа за косата водата се използва като основа на разтворител за доставяне на активни съставки до влакната на косата. Например в обикновения шампоан водата е почти 60-70% от общата маса, докато в балсам (емулсионни продукти) тя може да бъде дори по-висока до 80-90%. Това предполага, че качеството на водата, използвана за производството на тези продукти, е изключително важно. Твърдата вода може да причини проблеми с качеството на продукта, както и с качеството на косата, например, причинявайки натрупване на метал върху косата.

Както знаем, косата абсорбира влагата и съдържанието на вода зависи от порьозността и условията на външна влажност. Прекомерното разресване, подстригване и прилагане на химически обработки оставят косата изсушена, разрошена и груба. Това се дължи на увеличаване на размера на порите, което отмива водните молекули. Това е често срещан проблем и голям брой потребители страдат от суха коса. Ето защо срещаме много продукти за коса, озаглавени „Овлажняващ” или „Хидратиращ”. Тези продукти са насочени към привличане на потребители със суха коса с обещание да направят косата им хидратирана с балансирана влага заедно с нивата на влажност в околната среда.

КАК ДА ДОВАБИТЕ ВЛАГА КЪМ КОСАТА СИ ?

Като цяло има два начина за поддържане и поддържане на хидратация и овлажняване на косата. Първият е чрез включване на водни молекули отвън (продукти или околна среда) . Вторият начин е чрез запазване на съществуващите водни молекули на косата, като предотвратява излизането им от косата.

Нека изучим повече за двете стратегии ...

Добавянето на повече водни молекули в косата може да стане чрез използване на овлажнители, които имат естествена тенденция да абсорбират влагата от околната среда и да доставят тези водни молекули в косата. Глицеринът е отлично овлажнител и често се среща в продуктите за грижа за косата. Обикновено нивото на концентрация, използвано в продуктите за кондициониране, е 2,0-5,0%, което е достатъчно ниво за привличане на вода от външната среда. Днес за формулатора се предлагат различни овлажнители и тяхната ефикасност варира в зависимост от тяхната разтворимост във вода и молекулна структура. Други примери са:

ОВЛАЖНИТЕЛИ :

Butylene Glycol
Dipropylene glycol
Glycerin
Hexylene Glycol
Panthenol
Phytantriol — enhances moisture-retention, increases absorption of vitamins, panthenol, and amino acids into hair shaft, imparts gloss
Propylene glycol
Sodium PCA
Sorbitol
Triethylene glycol
Polyglyceryl sorbitol
Glucose
Fructose
Polydextrose
Potassium PCA
Urea
Hydrogenated Honey
Hyaluronic Acid
Inositol
Hexanediol beeswax
Hexanetriol Beeswax
Hydrolyzed Elastin
Hydrolyzed Collagen
Hydrolyzed Silk
Hydrolyzed Keratin
Erythritol
Capryl glycol
Isoceteth-(3-10, 20, 30)
Isolaureth-(3-10, 20, 30)
Laneth-(5-50)
Laureth-(1-30)

Запазването на съществуващото водно съдържание може да стане чрез образуване на непропускливо покритие на повърхността на косата. Това покритие предотвратява излизането на съществуващите водни молекули от повърхността на косъма, което обикновено се нарича „омекотители“. Петролатумът или минералното масло са основен избор за тази цел. Двете съставки се използват от години като популярни овлажняващи агенти. В последно време обаче потребителските групи се застъпват за по-устойчиви и екологични химикали. Следователно маслата заменят вазелина и минералното масло в продуктовите формулировки. Голям списък с такова масло и масло, които може да избере формулаторът, са:

  • Растително масло (ший, какао, манго и др.)

  • Восъци (пчелни восъци, восък от карнауба и др.)

  • Растителни масла (кокосово масло, слънчогледово масло, рициново масло, зехтин и др.)

  • Съставките на основата на въглеводороди също предлагат същите резултати, и те са

  • С12-С15 алкил бензоат

  • Цетил лактат

  • Цетил палмитат

  • Цетилов алкохол

  • Цетеарилов алкохол

  • Сквален

  • ОБОБЩЕНИЕ :

  • Протеиновите съставки и овлажнители са често срещани в продуктите за грижа за косата. Протеините се намират най-вече в процедурите за грижа за косата, за да се възстанови механичната здравина на косата. Те правят здравето на косата и придават бляскав и гладък вид. Въпреки това, прекомерната и многократна употреба може да причини протеинова чувствителност и натрупване.

    Съдържанието на влага в косата е от съществено значение и сухата коса може да изглежда скучна и безжизнена. Проблемите със сухата коса могат да бъдат решени чрез прилагане на хидратиращи и овлажняващи продукти. Тези продукти съдържат овлажнители и масло / масла в специфични концентрации и по този начин балансират съдържанието на влага в косата.