Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

Алкохолите в козметиката |Ethyl Alcohol | Benzyl Alcohol,Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol

Срещаме хора, които се стряскат щом видят да пише алкохол в козметиката в тази връзка експертите на hairMAG искаме да хвърлим светлина върху това.

За да сме 100% ясни, ще ви дадем пълна картина върху видовете алкохоли които се използват в козметиката известни като мастни алкохоли, които са абсолютно недразнещи и могат да бъдат изключително полезни за кожата. Примерите, които ще видите на етикетите на съставките, включват цетил (cetyl), стеарил и цетеарил алкохол. Всичко това са добри съставки за сухата кожа и в малки количества, пригодени за всеки вид кожа, тъй като те дават приятна текстура и спомагат за запазването на съставките в продуктите. Важно е да се разграничат тези природосъобразни форми на алкохол от проблематичните видове алкохол.

Поради своите антисептични свойства, алкохола се използва като консервант в козметичните продукти, както и като разтворител за различни съставки.Алкохолите помагат на кожата по-добре да абсорбира останалите съставки във всяка формула. Ето защо производителите ги използват в овлажняващите кремове, за да улеснят проникването на съставките Сертифицираната натурална козметика съдържа само естествен алкохол добит от зърно

Алкохолът убива организмите като денатурира техните протеини и разгражда липидите им. Ефективен е срещу повечето бактерии, гъби и много вируси.Когато казваме „алкохол" обикновено имаме предвид етилов алкохол. В химията обаче, терминът алкохол обхваща голяма група съединения, които съдържат хидроксилна (ОН) група .Цетеариловият и стеариловият алкохол спадат към друга група- те са восъко подобни субстанции, които се  добиват от растителни масла. Така също глицеринът и ментолът се дефинират като алкохоли от химична гледна точка.

В натуралната и органичната козметика могат да се използват различни консерванти и антисептични агенти. Като например:

  • Бензоена киселина, нейните соли и естери

  • Бензилов алкохол

  • Мравчена киселина и нейните соли

  • Пропионова киселина и нейните соли

  • Салицилова киселина и нейните соли

  • Натурален етилов алкохол

  • Антисептични етерични масла

Сред всички консерванти позволени за употреба от ECOCERT в натуралната козметика, естественият алкохол е най-безвредният. Той е изключително подходящ за продукти, които не се отмиват, като кремовете за лице и тяло. Органичните киселини и бензиловият алкохол могат да раздразнят кожата, за това се използват предимно в продукти, които се отмиват, като сапуни, шампоани, душ-гелове. Антисептичните етерични масла (понякога означени като аромати на  етикета) притежават достатъчен антисептичен ефект само ако се използват във високи дози. Това води до силен аромат на продукта и по-голяма възможност от дразнене на кожата. Токсичен ли е алкохолът, когато се прилага върху кожата? Не. Алкохолът е летлива течност и след приложение върху кожата се изпарява и възможността от токсичност е незначителна.

Дразни ли алкохолът кожата и води ли до изсушаване? Не.
Концентрираният 30-40% алкохол може да доведе до дразнене и изсушаване на кожата. В концентрации 15-20% ( това е най-честата концентрация на алкохола за повърхностно приложение) дразненето, повишената чувствителност и изсушаването на кожата спадат значително. Прибавянето на натурален алкохол в ниски концентрации (под 15%) не може да причини дехидратиране и дразнене на кожата !Натуралната козметика използва дори по-ниски концентрации като консервант. В тези ниски дози алкохолът не причинява дразнене и изсушаване и може да се използва дори от хора с чувствителна кожа. 
Алкохолът с растителен произход причинява най-малко странични ефекти и е от изключително значение за стабилността на козметичните продукти, особено тези, които постоянно се прилагат върху кожата.