Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

 Цъфтеж на косата и причини за цъфтежа

Всички знаем, че цъфналите краища означават изтощена коса и загуба на защитния й слой. Малко хора обаче са наясно с различните видове цъфтежи, които разкриват специфичен проблем с косата.

Първият вид цъфтеж, наречен ''основен'' , е може би най-често срещаният. В този случай  клетките на косата съставящи кутикулата са до голяма степен заедно, но части от тях започват да се отделят. Така косъмът навлиза в своя начален стадий на цъфтеж. Това, което този тип цъфтеж иска да ви каже, е, че косата ви се нуждае от подхранване както и вашия организъм. Използвайте масла по краищата на косата за да запечатате цъфтежа и да пригладите кутикулата.

пример за началните етапи на сериозен цъфтеж на косата са наличието на ''мини'' цъфтежи което говори за много сухи краища на косата. Това е намалената версия на основния цъфтеж. Лечението, което се използва, е предназначено да запечатва краищата и да подхранва и укрепва косата, но ще трябва и да подстрижем цъфтящите краища.

Цъфтеж тип ''Тройно разклонение''
Разделянето на косъма на три части е признак за навлизане на косата в сериозен стадий на цъфтеж, при който освен от подрязване на краищата, тя започва да се нуждае и от съответната терапия, която се състои в адекватно лечение на косата, включващо продукти от типа на маски за коса, масла или други средства за нейното възстановяване.


Цъфтежът тип ''дърво'' е състояние, при което косата започва да се разделя на няколко слоя, като например разклоняване тип дърво.

За това състояние е характерно, че една част от косата има повече увреждания от друга и така се образуват няколко клона и косата започва да се цепи. Ако забележите този вид цъфтеж на косата си, не се колебайте а задължително трябва да отидете на фризьор и да подстрижете цъфтящите краища И да пристъпит към съответната терапия. И да използвате продукти, предпазващи косата ви от прекомерно изтъняване.

Също така трябва да предпазите косата си от атмосферни влияния със специализирани продукти против цъфтеж.

Тип "възел"
Този проблем обикновено се среща предимно при къдравите коси. Техните косъмчета, поради специфичната си структура и форма, често се осукуват, в резултат на което се получава възел тук трябва да сте особено внимателни, когато я решете, така че да не причините неволно начупване на косъма.

Причините за цъфтежа на косата пряко зависят от храненето и грижите за нея

Влошена микроциркулация. Обичате ли да събирате косата си в кок или на опашка с ластик? Някои дори спят с ластик в косата. Този тип стайлинг пречи на движението на кръвта през съдовете и на косата започват да й липсват хранителни вещества.

Небалансирано хранене. При дефицит на протеини (белтъчини), силиций, желязо и витамини от група А, В и Е състоянието на косата значително се влошава.

Не пиете достатъчно вода. Всяка от вас знае, че тялото ни е около 75% вода и тя е жизнено необходима за живота ни. Но ако не приемаме достатъчно, това ще доведе до дехидратация на кожата, но също и на косата ви, което ще доведе до нейното цепене и чупливост.

Активно химическо въздействие. Редовното обезцветяване и боядисване с некачествени продукти допринася за изсушаването и раздвояването на косъма.

Термични въздействия. Сешоар, маша, преса, дори със специално покритие, оказват негативно влияние върху състоянието на косата

Разресването с неподходящи метални или пластмасови четки

Некачествени продукти за грижа за косата. Козметика със съдържание на парабени и сулфати изсушават структурата на косъма и го правят по-слаб и чуплив.

Как да се справим с цъфтежа на косата?

Много дами се вълнуват от въпроса: как да предпазят косата от досадното цъфтене? Основно правило – чрез интензивната ѝ хидратация и подхранване. За тази цел може да се използват различни продукти - масла, подхранващи шампоани, маски или лечебни серуми за възстановяване структурата на косъма и за предотвратяване цъфтенето на връхчетата.

Профилактиката срещу цъфтенето на косата включва правилното разресване с четка, гребен от естествени материали и използването на термозащитни продукти по време на сушене със сешоар или използването на маша, преса .