Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

Себореен дерматит

Себорейният дерматит е често срещано заболяване на кожата и скалпа, което се проявява като червени плаки, покрити с бял или жълтеникав пърхот в области на кожата и скалпа с повече омазняване.

На скалпа се усеща интензивен сърбеж, който може да е придружен от усещане за парене. Лезиите се развиват в зоните с повече омазняване на кожата, където секрецията на себум е най-голяма; като скалпа, областта между носа и бузите (назолабиална гънка), но също така веждите, междувеждието, както и торса.

Традиционната терапия на включва противовъзпалителните препарати, които се прилагат при всички останали екземни заболявания на кожата

В качеството на адювантна терапия се прилагат витамини (рибофлавин, биотин, тиамин, пиридоксин), препарати с желязо, имуномодулатори,седативи , детоксикиращи средства(натриев гипосулфит) и хепатотротектори

За локално прилагане отдавна се използват шампоани, кремове и лосиони със сяра, резорцин, катран и смоли с достатъчно добър ефект.

В последно време в плана на лечението при юношите и възрастните се прибавят съвременните антимикотични и антибактериални препарати за вътрешно и външно приложение.

При тежките форми на себорейна екзема, наред със системните препарати се препоръчва прилагане на локални ретиноиди

В лечението на себирейната екзема е необходим комплексен подход с последователно използване на неспецифични кератолитици, себурегулатори, съвременни антимикотици,калциневринови инхибитори и др.терапевтични средства

Пациентите трябва да бъдат информирани, че е възможна нова поява на себорейния дерматит, която обичайно бива следвана от различни периоди на ремисия.

Засегнатите лица трябва да избягват да предизвикват раздразнение на активните лезии.

ЛОКАЛНА ТЕРАПИЯ

Локалните методи за терапия са основният начин за лечение, тъй като заболяването рецидивира и обикновено се повлиява добре от локалните средства.

АНТИМИКОТИЧНИ ЛОКАЛНИ СРЕДСТВА доказали ефективноста си при себореен дерматит

►KETOCONAZOLE

Ефективност посредством различни форми на приложение (крем, пяна, гел и шампоан). Шампоанът с кетоконазол с концентрация 2% е по-ефективен от този с концентрация 1% и може да бъде използван един път седмично като поддържаща терапия за себореен дерматит на скалпа .

►MICONAZOLE

Миконазолът може да бъде използван също така самостоятелно или в комбинация с хидрокортизон в терапията

►BIFUNAZOLE

Друг локален азол под формата на крем bifunazole 1%, също е ефективен и допълнителната му полза е приложението един път на ден.

►CICLOPIROX OLAMINE

Циклопироксът е хидроксипиридон с антимикотични и противовъзпалителни характеристики

Кремът с циклопирокс 1% е по-ефективен от плацебото за себореен дерматит на скалпа51. Степените на реакция зависят от дозата, като по-високите концентрации (1%, 0.1% или 0.3%) и по-честата употреба дават по-добри резултати.

►SELENIUM SULFIDE (Селениев сулфид)

Селениев сулфид наличен под формата на шампоан или лосион в концентрации 1% или 2.5% е безопасен и ефективен начин за лечение, но препаратът може да предизвика раздразнение и някои пациенти се оплакват от сърбеж или екзема след приложението му.

►PIROCTONE OLAMINE

Препоръчителна доза: 0.1 до 1% за продукти за измиване и 0,05 до 0,2% за продукти, които остават за по-дълго в контакт с кожата.

Piroctone Olamine е етаминолова сол на хидроксамовата киселина. Притежава широк спектър от действие срещу гъбички, дрожди и плесени.

►ACIDUM SALICYLICUM

Салициловата киселина в концентрации над 5-10-20% действа кератолитично, антисептично и антимикотично.

►КАТРАНИ

Благотворните ефекти от катрана върху себорейния дерматит се базират на неговите противовъзпалителни, антимикотични и себорегулаторни свойства.

Действието на катраните е многостранно: намаляват хиперемията и силата на възпалителния процес (резорбтивно действие), кератопластично, адстрингентно, противосърбежно, антимикотично и антипаразитно.

Растителни катрани

►Хвойновият катран(Pix Junipery) е най-активният катран от растителните . Отличава с много добрата си поносимост от кожата. Действието на катраните е многостранно: намаляват хиперемията и силата на възпалителния процес (резорбтивно действие), кератопластично, адстрингентно, противосърбежно, антимикотично и антипаразитно.

►Салициловата киселина има противовъзпалително, антимикотично и противосърбежни свойства. Салициловата киселина и сярата засилват действието на катрантие и същевременно намаляват раздразващите им свойства.

►Смрадлика

Смрадликата е богат източник на дъбилни вещества, които имат адстрингентно и противовъзпалително действие.

►БИО СЯРА

Тя има антисептично ,антимикотично, кератолитично и себорегулаторно действие.  Широко използвана е от козметичната индустрия при проблемни кожи с акне и абнормна продукция на себум.