Оторизиран Магазин

Експертът по къдрици

Новини

КАКВО Е КЕРАТИН ?

Кератина е силен протеин, който е основна съставна част на кожата, косата, ноктите, зъбите, копитата и рогата. Аминокиселините, които се комбинират, за да образуват кератин имат няколко уникални свойства и в зависимост от нивата на различните амино киселини, кератинът може да бъде твърд какъвто е в копитата например или мек какъвто е в косата. По-голямата част от кератина, с който хората се сблъскват е мъртъв. Косата, кожата и ноктите са образувани от мъртви клетки, които тялото сменя когато нови клетки ги избутват. Ако мъртвите клетки се поддържат в добро състояние, те ще служат като изолационен слой за защита на деликатния нов слой кератин под тях.

Кератинът съдържа високи нива сяра заради съдържанието на аминокиселината цистеин дисулфид , което означава, че е в състояние да образува дисулфидни мостове. Тези мостове създават спираловидна форма, която е изключително силна, тъй като серните атоми са свързани един към друг около спиралата, създавайки влакнеста матрица, която е трудно разтворима в зависимост от това колко цистеин дисулфид съдържа кератинът, връзката може да бъде много силна, а клетките – изключително твърди или много меки /за да бъде кератинът гъвкав, какъвто е в косата/

КЕРАТИНЪТ В РАЗЛИЧНИТЕ ТИПОВЕ КОСА

Климатичните условия на региона, в който живее човек, внасят корекции в природното съдържание на кератина в косата. Сред европейците съдържанието на кератин в косата е повече от 89% . По-тъмните по рождение коси съдържат повече кератин, отколкото светлите, които лесно отразяват слънчевите лъчи. В правите коси кератина е повече,той е разпределен равномерно по дължината на космения фоликул, а къдравите, които предполагат мека структура на кутикула са с ниско съдържание на кератин при тях той се образува неравномерно и поради тази причина косата е къдрава. 

НЕДОСТИГ НА КЕРАТИН

При липса на кератин кутикулата (външната обвивка) на косъма става крехка и пореста. В резултат на това тя не задържа влагата, а косата става чуплива, късаща се и суха. Когато количеството на кератин в косата намалява, люспичките на косъма не прилепват една до друга плътно, поради което косата изглежда безжизнена и отпусната, оплита се, лошо се поддава на оформяне, а връхчетата се разделят.

ПРИЧИНИТЕ ЗА НЕДОСТИГ НА КЕРАТИН В КОСАТА

Недостиг в организма на кератин се получава от отрицателното въздействие, както на външни, така и на вътрешни фактори.

Към външните фактори можем да отнесем:

✓ честото излагане под силното слънце или на студ, както и силен вятър без използването на шапки и/или защитни средства за коса;

✓ честото използване на стегнати гумени ластици, шноли, фиби в прическата, от които косата се изтощава;

✓ използването на горещите маша, преса, сешоар;

✓ честото боядисване и химическо къдрене, особено с нискокачествени продукти;

✓ продължително носене на плитки, плитчици, расти, които силно опъват косата.

Към вътрешните фактори се отнасят състоянието на нашето здраве, както физическо, така и психическо. На недостига на кератин в организма влияят продължителен стрес, неправилно хранене, строги диети, липсата на физическа активност, хронични заболявания и др.

►В козметиката за коса кератинът се намира в хидролизирано състояние и неговите свойства са в това, че молекулата му прониква в косъма и подхранва косъмния фоликул. По този начин кератинът надгражда структурата на косъма, запълвайки пукнатините, нацепванията и възстановява кератиновия слой и добре задържа влагата в косата.

Съществува голям избор на козметика съдържаща кератин, но се доверявайте на препоръките на експертите тритментолози, преминали квалифицирани обучения, който имат  теоретичен, но и най вече практически опит с косите , защото хората без практика учещи се от клипове  даващи съвети биха ви объркали , не пестете от здравето на косата си, защото нейното състояние и вашата красота зависят от качеството на продуктите и грижите които полагате за нея !